Sisustustekstiilit hoivakohteissa

Hoivakohteiden sisustussuunnitteluun liittyy sekä tilajaon, kalusteiden että materiaalivalintojen näkökulmasta monia huomioon otettavia seikkoja. Suunnittelua ohjaavat turvallisuuteen, toimintakyvyn ylläpitämiseen, havaittavuuteen ja huollettavuuteen liittyvät tekijät. Yhtä lailla tulee suunnittelun tavoitteena olla sekä akustisesti että visuaalisesti miellyttävä tila.

Verhoillut kalusteet ja verhot tuovat tilaan pehmeyttä, viihtyisyyttä ja kodinomaisuutta. Ja väreillä on etenkin muistisairaiden vanhusten hoivaympäristöissä suuri merkitys: värit korostavat tilan tunnelmaa, ja auttavat tekemään tilasta tunnistettavan. Syksyllä 2018 laajennetussa Pajulan palvelutalossa neljän eri hoivayksikön oleskelutilojen tehostevärit okra, terra, tiilenpunainen ja vihreä suuntasivat kalusteiden verhoilukankaiden väri- ja materiaalivalintoja.

Oleskelutilojen verhokankaaksi valittiin mallistomme kuosi SAMMAL, verhoilukankaiden mukaisin värein toteutettuna. Murretut värisävyt ja kuosin orgaaninen viivasto sopivat hyvin tähän kohteeseen: tekstiilit tuovat avaraan ja verrattain pelkistettyyn tilaan lämpöä ja luonnonläheisyyttä. Kokonaisuutta täydentävät samaa viivarytmiä toistavat Kivikko-tyynyt.

Materiaalit ja huollettavuus

Väri ja kuosi ovat tärkeitä viihtyisyyden tekijöitä, mutta julkikohteiden tekstiilivalinnoissa painavat myös muut asiat. Hoivakohteiden verhoilu- ja sisustuskankaita valittaessa tulee kankaan hankauskeston ohella kiinnittää huomiota huollettavuuteen ja pesunkestoon. Hyviä perusvaatimuksia ovat 60 asteen vesipesunkesto ja nyppyyntymättömyys (pillinki). Etenkin tiloissa, joissa ruokaillaan tai istuskellaan vapaasti kahvikupin äärellä, kannattaa miettiä tovi myös kankaan kuviointia.  Kevytkin kuviointi ja pinnan tekstuuri kätkee itseensä ensimmäiset pienet tahrat.

Julkitiloissa tekstiileiltä edellytetään myös paloturvallisuutta, ja niin myös hoivakohteissa. Mallistostamme löytyy useita, julkitilojen tekstiileille asetetut vaatimukset täyttäviä, SL1-luokiteltuja kangaslaatuja. Pajulassa verhot toteutettiin kevyesti läpikuultavalle laadulle Trevira CS03, joka paloturvallisuuden lisäksi omaa hyvät valonkesto- ja pesuominaisuudet. Hyviin pesunkesto-ominaisuuksiin liittyy myös kankaan pienin kutistuvuus.

Kaikki kankaamme valmistetaan projektikohtaisesti, ja kuosien kuviovärit ovat vapaasti valittavissa. Aina värin ei kuitenkaan tarvitse olla pääosassa. Villa Tauluhovissa selkeälinjainen JOLIE-kuosi on yhdistetty yksiväriseen kankaaseen, ja kuvioiden hennot beigen, harmaan ja roosan sävyt on poimittu kalusteiden ja sisustuksen yksityiskohdista.

Kun tilan yleisilme on runsas tai sisustuksessa on muita huomiota herättäviä elementtejä, on verhon hyvä seurailla ja tukea kokonaisuutta. Mallistomme RUODE-kuosi on mukana esimerkiksi senioreille ja muille esteettömiä asuntoja tarvitseville suunnatun palvelutalo Caritas Matriitin värileikissä – kuhunkin tilaan sointuvissa väreissä. Kohteen sisustussuunnittelusta on vastannut TeeDesign Tarja Korolainen, SIO. Joutsenkodissa Ruode-kuosin luonnonläheinen ja pintamainen viivarytmi täydentää kuvatapetin aiheistoa, ja yhdistyy värien avulla tilan kalusteisiin.

Tekstiilit – värit, kuosit ja kankaat – ovat meidän työkalujamme. Suunnittelu- ja tuotantoprosessin hallinta, joustavuus ja muotoilualan monipuolinen asiantuntemus ovat valttejamme.

Tuomme projekteihin asiantuntemusta tekstiili-, väri- ja materiaalisuunnitteluun sekä tekstiilien ja ripustuskiskojen hankinnan eri vaiheisiin. Teemme töitä asiakaslähtöisesti, yhteistyössä tilasuunnittelijoiden, tilaajien ja loppukäyttäjien kanssa.