Hakalahden päiväkoti

Yksilölliset tuotteet ja tuotanto ovat meille arkipäivää, sillä kaikki kankaamme valmistetaan projektikohtaisesti. Kankaiden kuosit, värit ja pohjakangaslaatu valitaan aina käyttötarkoituksen mukaan, muuhun sisustukseen sopiviksi.

Päiväkodit ovat yksi kohdetyyppi, jossa tiloja usein identifioidaan ja eriytetään värien avulla. Seinien tehostevärit ja kalusteet tuovat jokaiselle päiväkotiosastolle oman, yksilöllisen leiman. Ja tekstiilit ovat hyvä keino tehostaa tunnelmaa. Hyvä esimerkki tällaisesta kohteesta ja värikoordinoinnista on Hakalahden päiväkoti Ylivieskassa. Tammikuussa 2019 päiväkodin laajennusosa alkoi olla viimeistelyä vaille valmis, kalustesuunnitelmakin oli jo tehty. Näihin valmiisiin raameihin me laadimme verhosuunnitelman.

Värisuunnittelu lähtökohtana olivat tilojen pintamateriaalit: seinien tehostevärit sekä lattian, ovien ja laattojen väri. Verhojen värit valittiin näihin sävyihin sopiviksi – ei suoraan vaan täydentämään kokonaisuutta. Niinpä sinisen sävyinen tila sai vastakaikua verhojen keltaisesta, sireeni seinäväri jakautui verhokankaassa punaiseen ja siniseen, minttu sai rinnalleen raikasta turkoosia, oranssi terhakkaa terraa ja esikoulun hento keltainen toistuu verhossa hieman voimakkaampana.

Verhokankaan kuosiksi valittiin peittäväpintainen, kaksivärinen Sammal. Kuosin toinen kuvioväri yhdistää tekstiilin tilan kalusteisiin, ja sitoo näin sisustuksen eri tekijät yhteen. Päiväkodin ruokasalissa Jolie-kuosin printtiväreissä toistuvat kalusteiden turkoosi ja limenvihreä, ja tauko- ja toimistotiloissa Haavikko luo rauhallisen ja valoisan tunnelman.

Verhomallien valintaan vaikuttivat käyttäjien toiveiden lisäksi olemassa olevat puitteet: verhokiskot sekä ikkunoiden muoto, koko ja sijoittuminen. Ryhmätiloissa, joissa on erikokoisia ikkunoita, on käytetty pääasiassa pitkiä sivuverhoja.

Sivuverhossa kankaan kuosi ja väri pääsevät parhaiten esiin. Iso tekstiilipinta ja poimutettu kangas tuo tilaan pehmeyttä, ja toimii myös akustisena elementtinä. Tiloissa, joissa on runsaasti kalustusta, kaapistoja tai seinälle asennettuja elementtejä, verhot toteutettiin erilaisin kapparatkaisuin.

Kohde

Hakalahden päiväkoti

Arkkitehtisuunnittelu: Jorma Paloranta Oy
Kalustetoimittaja: Kuopion Woodi Oy

Projekti

Suunnittelupalvelut
Visualisointi

Toteutus

2019