Tunturihotelli Iso-Syöte

Vuoden 2020 lopulla valmistui Iso-Syötteen huipulle uusi uljas tunturihotelli. Ravintola avautui jo syyskuussa, sen jälkeen valmistuivat Star Superior -huoneet sekä hulppea allasosasto. Joulun alla, lähes päivälleen kaksi vuotta tuhoisan tulipalon jälkeen, viimeisteltiin viimeisetkin kaksi huonetta: elämykselliset Karhunpesä ja Feeniks -sviitit.

Olemme tekstiilien osalta saaneet olla mukana tämän uniikin hotellin rakentumisessa. Uuteen tunturihotelliin on suunniteltu kokoelma tekstiilejä, jotka kussakin tilassa tukevat sisustuksen linjauksia ja haluttua tunnelmaa.

Hotelli Iso-Syötteen sisustuksen viehätys syntyy värien hienovaraisista nyansseista ja erilaisten materiaalien kontrasteista. Jokaisella tilalla on oma, vahva identiteettinsä.  Tekstiilien tehtävä on korostaa tilan tunnelmaa ja erityisyyttä. Antaa visuaalisia ja taktiilisia elämyksiä.

Hotellin tekstiilien suunnittelu käynnistyi hyvissä ajoin, joulukuussa 2019.  Sekä kuosien että materiaalien, värien ja rakenteiden suunnittelu eteni ja kehittyi vaihe vaiheelta kokonaisuuden mukana. Materiaalivalintoja ohjailivat aitous ja luonnonmukaisuus, käyttöominaisuuksista ja huollettavuudesta huolehtien.

Tila ja arkkitehtuuri ovat sisustustekstiilien suunnittelulle luonteva lähtökohta. Tässä kohteessa halusimme tekstiilien kautta tuoda esiin myös niitä arvoja, joita Iso-Syötteen huipulla työskentelevät ihmiset edustavat: vahvaa tahtoa ja valoisaa asennetta. Kussakin tilassa kankaiden väri- ja rakenneratkaisut on tehty tilan ja sisustuksen pintamateriaaleihin sointuviksi:

AULA JA RAVINTOLASALI: hirsi, vuolukivitakat ja kupariset yksityiskohdat
STAR SUPERIOR -HUONEET: skandinaavinen design & tammi
KARHUNPESÄ-SVIITTI: jäkälä, juurakot ja mäntypaneelit
FEENIKS-SVIITTI: marmorilaatta ja hiiltynyt paneeli

Tutustu myös vuonna 2016 valmistuneisiin AURORA-sviitteihin.

Kohde

Hotelli Iso-Syöte
Arkkitehtisuunnittelu: Asko Lax
Sisustussuunnittelu: Tatu Ahlroos

Tilakuvat: Jouni Ketola / Miller&Lean

Projekti

Tekstiili- ja kuosisuunnittelu

Toteutus

2019-2021

Tekstiilisuunnittelun lisäksi olemme vastanneet myös Hotelli Iso-Syötteen tekstiilihankintojen projektinhallinnasta.

AULATILAT JA HOTELLIN VASTAANOTTO

Hotelli Iso-Syötteelle suunnitellussa kuosissa teemat tahto ja valo näkyvät ilon pisaroina, taivasta valaisevana tähtivyönä. Kuosin kuvioaiheen käsittely seurailee myös hotellin uudistunutta graafista ilmettä. Aulatiloissa villan himmeää, tasaisita pintaa halkovat kuparinväriset säteet. Sohville aseteltujen tyynyjen värisävyt kokoavat yhteen aulatilojen pintamateriaalien värit: vuolukiven harmaan vivahteet ja hirsipintojen ruskeat sävyt.

Hotellin oman, kuvioaiheiltaan suurehkon kuosin rinnalle on sommiteltu kolmas, tekstuurimainen pinta. Aulatiloissa tämän Runo-nimellä kulkevan kankaan tehtävänä on luoda linkki tyynykankaiden ja sohvien verhoilukankaiden välille. Tekstuurimaisen kuosin lähtökohtana ovat aiemman huoneuudistuksen yhteydessä suunnitellut sisustuskankaat. Kuosi sitoo siten myös hotellin eri tilat yhteen.

STAR SUPERIOR -HUONEET

Star Superior -huoneissa sisustuskankaat noudattelevat tilojen hillittyä beigen ja harmaan väriskaalaa. Kankaan hienovarainen tekstuuri ja villamateriaalille ominainen tuntu ja lämpö asettuvat luontevasti tammesta valmistettujen irto- ja kiintokalusteiden rinnalle.

Tekstiilien suunnittelu on värien ja kuosien ohella kohdistunut myös kankaan laatuun. Superiorhuoneiden tyynykankaiden vahvistettu sidos luo mielenkiintoisen tekstuurin, ja samalla se tekee kankaasta helppohoitoisen ja ryhdikkään. Vuoteen jalkopäätyyn aseteltavissa heittopeitoissa on ontelorakenteen ja kankaan muokkauksen avulla luotu pehmeä kangaslaatu. Viltti, jonka voi tähtiä katsellessaan kietoa ympärilleen.

KARHUNPESÄ-SVIITTI

Vuoden 2018 tulipalossa tuhoutunut elämyssviitti Karhunpesä rakentui uudelleen ja avautui jouluksi 2020. Kivi, seinien mäntypaneelit, jäkälät, juurakot ja tekstiilit luovat vahvaa materiaalin tuntua ja maanalaista tunnelmaa.

Karhunpesän sisustuskankaiden suunnittelun keskiössä olivat materiaalit ja kankaan struktuuri. Kuosin tehtävä on korostaa ja tehostaa näitä tekijöitä. Villalla ja pellavalla toteutetuissa kankaissa Ruode-kuosi korostaa hienovaraisesti luonnonmateriaalin aitoutta. Sisustustyynyjä varten toteutetuissa kankaissa kuosi ja erivahvuiset materiaalit luovat elävän, kolmiulotteisen pintarakenteen. Alkuperäiseen Karhunpesään suunniteltu Ruode-villakangas on uudessa sviitissä löytänyt paikkansa vuoteen helmalakanasta. Saman teeman muunnelma toistuu heittopeiton pehmeässä, ontelorakenteen ja kankaan muokkauksen avulla eläväpintaiseksi rakentuvassa villakankaassa. Tästä likistä pääset kurkkaamaan alkuperäiseen Karhunpesään.

FEENIKS-SVIITTI

Uuden hotelliosan toiseen kerrokseen valmistunut Feeniks-sviitti on uuden alun symboli. Sviitin sisustuksessa hiilen ja tuhkan sävyt saavat voimaa sinisistä yksityiskohdista. Tilan erityistä, tummaa tunnelmaa luo etenkin seinäverhoiluna käytetty hiiltynyt paneeli. Elementti, jota myös tilan sisustustekstiileillä on haluttu korostaa.

Villakankaiden musta pinta ja materiaalin tuntu rinnastuvat hiiliseinän himmeään hohteeseen. Mustan rinnalle kudotut siniset ja hopeiset langat tarjoavat variaatioita tekstuuriin. Yksittäisissä tyynyissä risteävät hotelli Iso-Syötteelle suunnitellun kuosin kapeat viivat kuin salamaniskut.